Kauhea väsy viikonlopusta, mutta kirjattavahan se on heti, kun vielä muistan mitä suuria treeni-idoita viikonloppuna sain. Sillä niitähän tuli, kun oltiin lappalaiskoiraviikonloppuilemassa Varkaudessa sekalaisella porukalla, jossa kaukaisimmat olivat Oulusta, Haminasta ja Söörmarkusta. Treenattiin esine-estintää. tokoa/tottista ja hajutunnistejälkeä.

Lauantaina aloitettiin esineruuduilla. Tehtiin kolme kapeaa kaistaletta, joista ensimmäiseen vietiin yksi esine näkönä. Toisessa oli useita esineitä valmiiksi, ja kolmannessa taisi olla joku viitisen esinettä valmiina. Ensimmäinen oli Taimille ehkä vaikein, kun siellä oli vain se yksi esine, kun se on ehkä tottunut että niitä on aika paljon, ja että aika helpolla se sellaisen sieltä löytää. Taimi lähti ensin taakse, mutta sitten tuli lähemmäs pyörimään, ja etsiskeli ja vähän jäljestelikin tallauksia. Kävelin itse ruutuun päin, ja Taimi eteni taaemmas, ja löysi esineen, palautus taas innokas.

Toiseen ruutuun se lähti ihan hyvin etenemään, ei mitään rakettivauhtia, mutta eteni kyllä, ja aika pian löysikin esineen, jonka toi. Kolmanteen se lähti parhaiten, ja pienen etsiskelyn jälkeen tulikin esine tuliaisina. Otin vielä toisella kierroksella sellaisen, että ensimmäisen ruudun takalaidalle oli laittamassa kaksi ihmistä esineitä, ja Taimi irtosikin nyt tosi reippaasti jo, ja löysi pian esineen. Tässä hain vain sitä taaemmas irtoamista, kun aikaisemmassa harkassa se löysi esineet suunnilleen puolesta välistä ruutua, yhtään väheksymättä sitä, että ei ne esineet aina siellä takana olekaan. Hyvää harjoitusta tuli myösmuiden tallaamasta alueesta ja vieraista esineitä

Omissa harkoissa olisi nyt syytä edetä ehkä niin, että vähennän itsekin esineitä ruudusta, jotta niiden eteen joutuukin tekemään työtä. Vaihdellen tietysti treeni-idoita, välillä saakin löytyä helposti, välillä vaikeammin, joskus on vaan se yksi, joskus monta, joskus nostetaan yksi, joskus monta.. Vaihtelevuutta tähän, kun idea on jo hyvin vahva. Vieraiden tallausten ja esineidenkin kanssa olisi kiva päästä useammin tekemään. 

Iltapäivällä suunnattiin tottiskentälle. Alkuun tehtiin ryhmäpaikkamakuu, joka meni ongelmitta.

Otin aluksi ruutua, jota oli tarkoitus tehdä yksi kappale kosketusalustalla. Kosketusalustana oli punainen muovikansi, joka sitten olikin koiran näkökenttään ilmeisesti näkymätön näissä olosuhteissa (pimeää, hyvät valaisevat halogeenilamput, hiekkamaa)! Niinpä ruudun kanssa tuli vähän sählinkiä, ja vaikka Taimi yritti vaikka mitä, nin ei oikein sitä oikeaa suoritusta löytynyt. Saatiin näkyvämpi alusta, ja otettiin yksi ruutu sitten suht onnistuneesti. Ruutuun aletaan nyt pureutua, kun aikaa vapautuu käytettäväksi kivasti. ;) Toistojen määrä on tällä hetkellä niin pieni, että edistymistä tuskin voi oikein tapahtua kosketusalsutan kanssa pelatessa.

Luoksetulon pysäytyksiä tehtiin kaksi kertaa pysäyttäen. Sitten yritettiin liikkeestä seisomista, jossa taas niitä istumisia alkuun. :P Helpotettiin, ja mietittiin jotakin vinkkiä istumisen/seisomisen erottamiseen toisistaan, mikä vaikutti hyvälle idealle. Ja kunhan näitä kaikkia tulee tehtyä ristiin ja tarpeeksi, niin että koira oppii kuuntelemaan, mikä käsky tulee. Nyt tuo istumisen nopealla aikataululla pakkovahvistus kummittelee. Kyse ei kuitenkaan ole mistään rakettitieteestä, eli nämä työn alle. :) Nouto otettiin käskytettynä ennen loppupalkkaa.

Sunnuntai aloitettiin asfaltille tehtävillä hajutunnistejäljillä. Taimilla meni alussa jokunen hetki tajuta, että juu, se jälki olisi tässä asfaltilla, että ei tänne tokotreeneihin olla tultu. :D Lähti jotenkin ajamaan jälkeä ja ajatuslamppy syttyi ja vahvistui loppua kohden. Toisellä jäljellä idealamppu oli päällä heti, ja Taimi jäljesti, väliesineellä jopa ilmaisi sen ja sai vahvistusta jälkityöskentelylleen, ja loppupätkä vielä oikein superhienosti loppuesineen ilmaisuineen. :) Ideaksi sain tästä, että näitä voisi tehdä pari-muutama jälkikaudessa, antaa vähän omaa apua myös perusjälkeen, omaan jälkeen leimautumiseen etenkin harhajälkitreeneissä. 

Tänäänkin tokoiltiin. Tein ennen varsinaista treeniä sekä hypyn (istumisesta palkka) ja pari seisomista (onnistuivat kaikki ja varmasti). Niinpä itse treenivuoro käytettiin avoimen luokan liikkeiden tekemiseen. Seuraamisessa katse haki kentän laitoja. Itselläni tuli tunne, että se jotenkin haki paikkaa, jonne suoritettaisiin jokin liike. Monesti on tullut nyt aloitettua ruudulla, eikä kontaktihakuisilla harkoilla. Siitä se sitten kyllä parani. Liikkeestä maahan ok, luoksetulo pysäytykseen asti, hyvä. Liikkeestä seisominen onnistui hyvin, nouto hyvä ja suora, kaukoissa ekaan istumiseen hassusti kaksoiskäsky, hyppy onnistui istumiseen, josta palkka, ja sitten palkkautumaan koko roskasta. :) Ennen koetta otettava nyt kontaktilajilla aloittaminen ja seuraamisesta palkkaamista, kaukot nyt eivät varmaan varsinaisesti ole ongelma, tapaturmalle ennemmin vaikutti, hypyn istumista voi vahvistaa, samoin sitä liikkeestä seisomista. Ihan perusjuttuja siis, eiköhän se suju.

Kiitämme ja kumarramme taas erittäin mukavasta ja opettavaisesta viikonlopusta kaikkia kanssatreenaajia! Kiitos! Oli todella hienoja ja päteviä koirakoita, ja uusiin harrastaviin lappalaisiin tuli tutustuttua. :)