Tänään tosiaan koitti Taimin luonnetesti. Olen odottanut sitä siitä asti, kun sellaisen koiran sain, jonka kanssa testiin voisi osallistua. Kaikkea uutta on kokeiltava, ja toisaalta kiva vähän verrata, arvioiko arjessa näkyviä ominaisuuksia yhtään sinnä päin, mitä tässä testissä tulee ilmi. Sellaisena "lisämatskuna muuhun" suhtautumisena pitäisin ajatustani luonnetestistä. Se voi avata silmiä johonkin, mitä ei ole ajatellut, tai vahvistaa jotain ajatusta, mitä on ajatellut.

Silloin kun testiin koiria ilmoiteltiin, laskeskelin, että valeraskaus olsii ohi suunnilleen niitä aikoja. Viimeisenä kahtena viikkona se onkin jo saanut vekkulimaisuuttaan takaisin, vaikka välillä pennuille onkin kaivettu sängyn alla pesäkoloa (viime yönä viimeeksi) ja oltu vähän herkkänä, jos mamma sanoo.. Se ei ole niin huumorintajuinen silloin, ja mietin, miten se lähtee leikkimään tai miten se reagoi minun paikallaan seisomiseen testin aikana. Mutta testissä ei ollut kysettäkään, että jotain vaikutusta olisi ollut. Se seisoi omilla tassuillaan ja toimi minusta hyvin taimimaisesti testin ajan.

Etukäteen arvioin ihan hissukseen, miten osa-alueet menisivät mielestäni, jos voi jättää mahdollisen testin aiheuttaman kuormituksen tai uusien kovien tilanteiden yllätykset huomioitta. Ja arvioni meni hyvin lähelle sitä, mitä testissä nähtiin. Taimi suoritti annetut tehtävät asiallisesti, ei se mitenkään ollut, että jee-jee, lisää kivaa antaa tulla vaan. Se vaan oli, ja reagoi, kun siihen oli tarve, ja hoiti hommat tavallansa kotiin. Ja se ei juuri kuormittunut yhtään.

Miten sitten osa-alueet näkyvät sen elämässä, jos näkyvät? Taistelutahtoa sillä minusta on riittävästi, se kyllä toimii ja taistelee kun on tarve. Minusta etenkin jäljellä on nähty tilanteita, joissa se todellakin käyttää taistelutahtoaan suorittaakseen tilanteet, jotka ovat vaikeita tai olosuhteet ovat käyneet jo raskaiksi. Hommat eivät jää kesken, eikä sormi suuhun. Toimintakyky ei ole mennyt. Kovuus, no se ei kyllä muistele mitään säikähdyksiä, silloin harvoin kun ja jos se jotain säikähtää. Eikä ne jää sille päälle yhtään. Sen sijaan se kyllä on ollut helppo kouluttaa, paitsi aikoinaan luoksetulon kanssa oli vähän tehtävä hommia...  Ahneus ja laumavietti auttavat varmaan asiaa. Puolustushalua uskoin löytyvän, kuten sitä löytyikin. Terävyyttä yllättäen ei, eli ehkä se minun läsnäolo on se juttu, miksi se reagoi asioihin - pitää suojella? Kohtuullisesta vilkkaudesta yhdyn tuomarin kommentteihin: se kyllä huomaa asiat ja menee niihin mukaan, mutta loivaliikkeisesti ennemminkin, eikä ihan suuna päänä ole joka asiassa heti mukana. Luoksepäästävyydessä se olisi voinut olla ehkä aavistuksen pidättyväinenkin, mutta tuomarien mukaan ei. Se ei liehittele eikä ui liiveihin, vaan tervehtii ystävällisesti ja on sitten kaveri sen kummemmitta numeroitta. Harmorakennetta olin vähän uumoillut, mutta en tiennyt, alkaako tosiaan kuormittua, kun uhkaa tulee toinen toisen perään. Mutta ei, ei jäänyt päälle sillä hommat, eikä ne vaikuttaneet enää seuraavaan hetkeen. Ei huolestunut. Laukauksiin se ei reagoinut. Ensimmäisen tavallaan kuunteli, mutta sitten ei enää ollut edes kuulevinaankaan. Tuomari totesi hyvin: se olisi voinut tehdä toisen testin heti perään. :D Videoita latailen jossain vaiheessa ainakin nettisivuille, jahka uudet saataisiin aikaiseksi.

Tässä siis pisteet:

Toimintakyky: +2 (hyvä)
Terävyys: +1 (pieni ilman jäljelle jäävää)
Puolustushalu +3 (kohtuullinen, hillitty)
Taisteluhalu: +2 (kohtuullinen)
Hermorakenne: +2 (tasapainoinen)
Temperamentti: +2 (kohtuullisen vilkas)
Kovuus: +3 (kohtuullisen kova)
Luoksepäästävyys: +3 (Hyväntahoinen, luoksepäästävä, avoin)
+++ Laukausvarma

Lopputulema näistä: +223 pistettä